پایش رشد شهری تهران توسط تصاویر ماهواره ای در 44 سال اخیر
|مطالعه شهرها و نظارت بر الگوی رشد آنها یکی از مهمترین مسائلی است که برای مدیریت کشور به خصوص کلان شهرها مورد نیاز است. رشد مناطق زاغه نشین، ساخت و ساز غیر مجاز، از بین بردن پوشش گیاهی و افزایش جمعیت مسائلی هستند که شهرها را گریبان گیر خود کرده اند و بر کیفیت و سلامت زندگی شهروندان آنها تاثیر می گذارند.
شناخت و مطالعه پدیده ی رشد شهری از جهاتی که ذکر شد حائذ اهمیت است. در کنار رشته های همچون معماری، عمران، جغرافیا و شهرسازی که بر الگوی رشد شهری نظارت دارند و برنامه های بلندمدت را طراحی و اجرا می کنند، مهندسین رشته سنجش از دور نیز می توانند منبع بسیار مفیدی برای فراهم آوری داده های مورد نیاز سایر رشته ها باشند.
شناسایی و استخراج الگوهای رشد، شناسایی مناطق ساخت و ساز غیر مجاز، کشف مناطق از بین رفته در پوشش های گیاهی و … مواردی هستند که متخصصین سنجش از دور با تکیه بر تصاویر ماهواره ای و سایر اطلاعات مکانی می توانند به صورت نقشه در اختیار مدیران شهری بگذارند.
در تصویرهای بالا، روند رشد شهر تهران را از سال 1985 تا 2019 طی 44 سال مشاهده می کنید. به افزایش ساخت و ساز ها در شمال و غرب تهران و همچنین گسترش شبکه بزرگراهی در جنوب تهران توجه نمایید. علاوه بر این کاهش زمین های کشاورزی که در جنوب تهران با رنگ های سبز و قرمز نمایش داده شده اند را به راحتی می توان مشاهده کرد.
به نظر شما تصاویر ماهواره ای در 10 سال آینده چه تغییراتی را ثبت خواهند کرد؟
سلام
من کارشناسی ارشد شهرسازی هستم برای تحقیق دانشگاه با سایت شما اشنا شدم نقشه پایش رشد شهری تهران که گذاشتید خیلی جالبه ، تحقیق من روی روند رشد محله اوین تا به امروزه ولی متاسفانه دسترسی به نقشه های باکیفیت سالهای گذشته حداقل50-60 سال پیش و حتی قدیمی تر مشکل هست. ممنوم میشم من رو راهنمایی کنید چه طور این نقشه ها رو تهیه کنم و مدل کاری که شما روی نقشه تهران انجام دادید بتونم انجام بدم.
سلام
در کشور ها سازمان های نقشه برداری متولی جمع آوری نقشه های قدیمی و جدید و به روز رسانی اونها هستند. در ایران هم برای اینکه شما از نقشه های قدیمی استفاده کنید می بایست از طریق سازمان نقشه برداری کشور و یا سازمان جغرافیایی اقدام کنید. نقشه هایی که این سازمان ها دارند نقشه های بسیار دقیق از تمامی کشور هست که تقریبا از تمامی نقاط کشور اخذ شدند و تاریخ اخذ اونها به دهه 40 و 50 شمسی برمیگرده.
اما اینکه آیا می تونید این تصاویر یا نقشه ها رو برای منطقه مطالعاتی خودتون تهیه کنید و با مشکل مواجه نشید، مساله ای هست که باید حتما اول پیگیری کنید تا متوجه بشید.
از طرفی، تصاویر ماهواره ای که خروجی های اونها رو در پست ما میبینید از دهه 70 میلادی به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارند. البته قابل ذکر هست که دقت این تصاویر به خوبی تصاویر هوایی سازمان های نقشه برداری نیست (چرا که با هدف مطالعه منابع طبیعی اخذ شدند!)، ولی همچنان قابل مطالعه و قابل استناد هستند.
از این رو به عنوان جمع بندی، اگر فکر می کنید که به نقشه هایی با دقت خیلی بالا نیاز دارید که در اونها جزئیات از قبیل راه، کوچه ها، محله ها و … مشخص باشه، باید یک سری به سازمان نقشه برداری، سازمان جغرافیایی یا شهرداری تهران بزنید. از طرفی اگر نیاز شما با تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی 30 متر به بالا رفع میشه (یعنی شما تنها به یک دید کلی از منطقه نیاز دارید)، در این زمینه تصاویر رایگان به صورت مداوم از سال های بسیار دور تا به امروز در حال اخذ شدن هستند.
همچنان اگر سوالی هست بنده در خدمتتون هستم. موفق باشید